Slaapmasker in bed: daarom is het gezond om ermee te slapen

Slapen

Uit onderzoek blijkt: zo slapen Nederlanders het liefst Of het nu in het vliegtuig, in bed of op klaarlichte dag is: met slaapmaskers moeten we sneller in slaap vallen en beter slapen. Maar zijn ze eigenlijk wel gezond?

Vroeger werden ze als ouderwets bestempeld, tegenwoordig zijn ze trendy: de slaapmaskers en brillen. Omdat velen steeds meer hun voordelen ontdekken als je niet in slaap kunt vallen of de hele nacht door kunt slapen. Ten slotte kunnen slaapmaskers de slaapkwaliteit aanzienlijk verbeteren en zijn ze essentieel, althans in sommige gevallen. Ze zijn dus altijd gezond, maar je moet op een paar dingen letten, zodat je de voordelen ervan optimaal kunt benutten.

Slaapmasker in bed: daarom is het gezond om ermee te slapen

Er zijn volgens slaaponderzoekers immers verschillende voorwaarden nodig om optimaal te kunnen slapen. De volgende factoren spelen een belangrijke rol:

  • De juiste temperatuur in de slaapkamer (tussen 16 en 19 graden)
  • Verse lucht
  • Stil, geen storende achtergrondgeluiden
  • Volledige duisternis

Vooral dat laatste is nodig zodat ons lichaam merkt dat het nu nacht is en dus bedtijd. Want alleen als het echt donker is, kan het lichaam genoeg van zijn eigen “slaaphormoon” melatonine in het bloed afgeven, waardoor je moe en slaperig wordt.

Katoenen slaapmaskers kunnen helpen om ’s nachts licht uit je ogen te houden.

Ten slotte is de pijnappelklier in de hersenen, die dit hormoon produceert, verbonden met de oogzenuw. Concreet betekent dit dat als er licht in het oog valt en het helder wordt, de afgifte van het hormoon wordt gestopt. In plaats daarvan wordt nu de antagonist cortison gevormd, waardoor we opfleuren.

Als je echter alleen met het raam open kunt slapen of geen rolgordijn hebt dat de slaapkamer volledig verduistert, kun je een slaapmasker gebruiken. Een goede slaapbril moet daarom van ondoorzichtig materiaal zijn gemaakt om in slaap te kunnen vallen en de hele nacht door te kunnen slapen. Daarom zijn slaapmaskers verkrijgbaar in een grote verscheidenheid aan vormen, kleuren en materialen.

Slaapmasker in bed: daarom is het gezond om ermee te slapen
Schuiven naar boven