Redenen voor een stofzuiger met zak

Stof zuigen

De lucht van een stofzuiger met zak is vaak schoner dan de lucht in de kamer – of van een stofzuiger zonder zak. Daarnaast is het verschonen van een tas hygiënischer.

Ik laat het graag aan mijn vrouw over om de zak in de stofzuiger te verwisselen. Maar jij mij ook. Als er staat dat het echt vol is, probeer ik nog steeds de kattenharen van het tapijt te zuigen. Meestal zonder succes, want hoe voller de zak wordt, hoe meer de zuigkracht daalt. En als de laatste zak uit de verpakking is gehaald, volgt het volgende probleem: er moeten navullingen worden gekocht. Maar waar? In Nederland kun je meer dan 1.000 soorten tassen kopen, maar slechts 20 in mijn supermarkt.

Stofzuigers met zak hebben veel voordelen

  • Filters. De zak zelf werkt al als een filter, maar is slechts een onderdeel van een groter systeem. Dit werkt zo goed dat de lucht die de stofzuiger verlaat meestal schoner is dan bij een zakloze stofzuiger. Meer hierover hieronder in de tekst. Eerst nog vijf punten die spreken voor het gebruik van een zakstofzuiger:
  • Hygiëne. Je kunt de zak verwisselen zonder in contact te komen met het vuil. Bij een zakloze stofzuiger wordt de opvangbak geleegd boven de prullenbak. Dat kan behoorlijk stoffig worden. Niet alleen vuildeeltjes komen terug in het appartement, maar ook allergenen. Hoogwaardige tassen daarentegen kunnen zonder veel moeite worden gesloten voordat u ze eruit haalt.
  • maat. Er past meestal meer in een tas. Vaak stofzuig je maanden voordat je de zak moet verwisselen. Met een zakloze stofzuiger daarentegen verwijder je stof en vuil uit de container nadat je door het appartement bent gelopen. Dat hangt natuurlijk altijd af van het model. Beide uitvoeringen zijn leverbaar met grote en kleine capaciteiten.
  • Houd het simpel. De technologie met een zak in de stofzuiger heeft zich decennialang bewezen – vooral omdat het zo eenvoudig is (hierover hieronder meer). Het ontwerpprincipe van zakloze apparaten is weliswaar elegant, maar nieuwere apparaten bevatten vaak veel nieuwe technologie (trefwoord: multi-cycloontechnologie). Hoe ziet het eruit bij reparaties?
  • Zuigkracht en volume. Zakstofzuigers worden als bijzonder krachtig beschouwd – vooral op tapijten en tapijten. Efficiënte zuigkracht resulteert dan ook in goede reinigingsresultaten en een lager werkvolume. Daarnaast zijn zakstofzuigers vaak licht en compact. Maar hier geldt hetzelfde: uiteindelijk hangt het af van het specifieke model.
  • Prijs. Dit punt staat zeker ter discussie. Zakstofzuigers zijn meestal goedkoper in aanschaf. Er zijn echter ook vervolgkosten vanwege de weliswaar niet erg goedkope tassen.

Maar welke stofzuiger is nu het beste? Dat kun je zien in onze Beste stofzuiger 5top.

Redenen voor een stofzuiger met zak
Schuiven naar boven