Ik heb nieuwe zeilen nodig

Nieuwe zeilen

Doekkwaliteit en snit zijn de waarheid in zeilen. De zeilmaker dient dit te respecteren en rekening te houden met het gebruiksgebied van het zeil.

Zo zou een normale toerzeiler nooit geconfronteerd worden met exotische doeken (Mylar/Kevlar etc.), omdat die alleen maar hogere kosten met zich meebrengen en geen voordelen opleveren voor de zeiler die zijn zeilen lang wil gebruiken.

Eerst en vooral: zelfs nu is geweven polyesterdoek nog steeds het beste materiaal voor cruisezeilers. Het is duurzaam, stevig. En als het strak geweven is, weinig hars heeft en goed wordt behandeld, bijvoorbeeld als het zoute water in de herfst wordt verwijderd, kan het 10 jaar worden gebruikt. Dit geldt zowel voor het grootzeil als voor de fok, genua en in het algemeen voor alle rolvoorzeilen.

Het is het meest logisch om deze doeken horizontaal te snijden, omdat ze het meest veerkrachtig zijn over de breedte van het web en daarom de minste rek hebben. Maar dat is ook bekend bij de lakenfabrikanten en de doeken worden er ook op geweven. Kortom: polyester stoffen met een horizontale snit blijven de eerste keuze voor cruisende zeilers.

Sinds enkele jaren is er een nieuw materiaal – “Hydra net” – op de markt als aanvulling op polyester. Dit doek is een uitgebalanceerde constructie. Het heeft ook een netachtige ingeweven draad met een hoge sterkte die de stof meer dimensionale stabiliteit zou moeten geven. Maar dit garen, “Dyneema/Spektra”, evenals speciale weefmachines en de bewerking in de zeilmakerij maken het zeil zo’n 30 procent duurder. Daarnaast kunnen niet alle zeilers gebruik maken van het formuliervoordeel. Het materiaal is alleen geschikt voor zeilen met een lange voet ten opzichte van het voorlijk. Slank gesneden zeilen zijn vanaf het begin uitgesloten. “Hydra net” zeildoeken lijken echt een haalbare toevoeging. Ze zijn over het algemeen een verbetering op het gebied van vormbehoud voor alle rolzeilen, inclusief rolgrootzeilen. Ook handig bij hoge belastingen, bijvoorbeeld wanneer een schip hevig in de deining rolt en de zeilen worden onderworpen aan puntbelastingen. Ook moet de doek makkelijker hanteerbaar zijn, d.w.z. een betere grip hebben. Wie graag met canvas werkt, is bij deze dus in goede handen.

Hydradoek, verkrijgbaar in vijf gewichten van 200 tot 480 gram, is ook het meest geschikt voor horizontaal knippen.

Foliedoeken, sandwichlaminaten genoemd, worden aangeboden voor radiale sneden. Een doek dat uit minimaal drie lagen bestaat: een folie aan de buitenkant als afdekmateriaal en een gaas in het midden voor de hoofdbelasting. Kortom: Sandwichlaminaten voor toerzeilers hebben altijd een radiale paneelindeling nodig. Deze doeken overtuigen ook door hun hoge maatvastheid. Ze mogen echter niet te lang en vaak in de wind fladderen/fladderen, omdat ze daar snel last van hebben.

Radiale sneden voor rolzeilen worden niet aanbevolen, zelfs als er verstevigingen zijn in bepaalde secties op de voet en het achterlijk.

Om een ‚Äč‚Äčlang en optimaal gebruik te garanderen, is UV-bescherming belangrijk. Dus: zeilen afdekken, slangen overtrekken of gewoon de doeken afknippen.

Meer informatie

Wil je meer informatie, of nieuwe zeilen, kijk dan bijvoorbeeld eens bij de jongens van thesailfactory.nl.

Ik heb nieuwe zeilen nodig
Schuiven naar boven